Våra märken

Hos Scouterna finns det massor av märken du får eller kan ta.

Först finns det deltagarmärken som du får ett för varje termin som man är med i spårarscouterna.

Deltagarmärken

Djurspår

Märke - Djurspår

Fotspår

Märke fotspår

Tidspår

Märke-Tidspår

Ljusspår

Märke-ljusspår

Intressemärken

Sedan finns det intressemärken.

Scouterna har jättemånga som du kan ta om du vill men vi hjälper dig att ta de här.

Tända

Märke-tända

För att få det här märket ska du kunna och visa dina scoutkompisar och ledare:
  • Tända en tändsticka och provat att tända en lykta och en eld.
  • Känna till vilka risker levande ljus och eldar innebär och ha diskuterat hur man ska bete sig i närheten av ljus och eld.
  • Veta vad du ska göra om du bränner dig.

Första repmärket

Märke-första repmärket

För att få första repmärket ska du kunna slå tre viktiga knopar och visa dina scoutkompisar och ledare detta. Du ska också veta vad du kan använda varje knop till.

Skapa

Märke-skapa

För att få intressemärket Skapa ska du tillverka tre olika saker i tre olika material och på tre olika sätt. Det kan till exempel vara att tillverka en patrulltröja, en patrullmaskot, en egen kniv eller sölja, bygga en fågelholk, knyta armband, sy packpåsar, scrapbooking mm. Du ska själv vara med och bestämma hur föremålen ska se ut och på vilka sätt du ska skapa dem.

Hitta

Märke-hitta

För att få intressemärket Hitta ska du veta vad du ska göra om du går vilse och hur du kan öka chansen att bli hittad. Du ska kunna din adress och ett telefonnummer till en vuxen anhörig utantill och ha provat att vara ensam en kort stund i naturen.

Spela

Märke-spela

För att få intressemärket Spela ska du vara delaktig i att sätta upp en teaterföreställning eller annan typ av show för publik.

I det ingår att:

• Skapa ett manus, antingen utifrån en egen idé eller utifrån en färdig berättelse.
  • Förbereda scen, miljö och rekvisita.
  • Öva in repliker och repetera.
  • Antingen är du engagerad i alla dess saker eller så fördjupar du dig i någon av dem, till exempel att du skriver manus och regisserar dina kamrater eller att du ansvarar för scen, dekor och rekvisita. Efteråt ska du, tillsammans med de andra som var med, utvärdera er teateruppsättning.

Spela tar du hos oss på en övernattning/läger.

Matettan

Märke-matettan

För att få Matettan ska du vara med och laga mat både inomhus och utomhus på spritkök eller liknande. Du ska med ledarnas hjälp kunna följa ett enkelt recept och vara delaktig i matlagningen från start till dess att disken är klar. Du ska även känna till vad som gäller kring hygien i samband med matlagning.
Matettan tar du hos oss på en övernattning/läger.